KOIRAHARRASTUSTA 18 VUOTTA

Omat koirat

Ensimmäinen oma koira minulle tuli 1991 helmikuussa, sen jälkeen ovat koirat olleet erittäin tärkeä osa elämääni.
Harrastus on vienyt mukanaan hiljalleen, alussa koulutin vain omaa koiraa, pian mukaan tuli muiden kouluttaminen, yhdistystoiminta, kilpailujen ja tapahtumien järjestäminen sekä kasvatus. Koiristani ja harrastamisesta niiden kanssa voit lukea lisää Kennel Kvarkin kotisivuilta, mutta tässä koirani lyhyesti.

Tutustuin agilityyn ja tottelevaisuuteen lajeina ensi kertaa 1991, muut lajit ovat tulleet hiljalleen. Ensimmäisen kerran kilpailin agilityssä 1992, aktiivisen kilpailu-uran aloitin vasta vuonna 1997. Tavoitteet kilpailemisen suhteen ovat muuttuneet melkoisesti ensimmäisen startin jälkeen. Vaikka minulla on nyt suuriakin kilpailullisia tavoitteita, tärkein motivaation lähde kilpailemisessa on nautinto koiran kanssa tekemisestä ja sen kehityksen näkeminen. Oman henkisen valmentautumisen kanssa kilpailija olen tehnyt yhteistyötä Hannele Nykäsen sekä muutamien ystävien kanssa ja tästä yhteistyöstä olen oppinut paljon kilpailijana, kouluttajana ja tuomarina. Lisäksi tuomarityöksentelyni kehittämisessä olen tehnyt yhteistyötä 2005-2006 Vappu Alatalon kanssa. Ensimmäisen kerran kilpailin virallisessa tokokokeessa 1999 ja vesipelastuksessa 2005.

Kouluttajana

Erilaisia kouluttajakursseja olen näissä lajeissa käynyt seuraavasti:

Lisäksi olen osallistunut useisiin koulutuksiin omien koirien kanssa tai kuunteluoppilaana; agilityssä vetäjinä ovat olleet mm. Mikko Aaltonen, Tiina Koskinen ja Jorma pitkäniitty, Anja Lehtiö, Jenny Damm, Marco Mouwen, Janita Leinonen, Jonathan Watts, Jaakko Suoknuutti, Mari Kaplas, Maarit Heinonen, Niini-Liina Linna ja Susan Garrett, ja tokossa mm. Leena Välimäki, Sofie Åkerberg, Kjell-Gunnar Eggesvik, Janita Leinonen, Teija Juntto ja Agneta Hellsten-Eriksson. Muut lajit ovat tulleet mukaan hiljalleen omien koirien koulutuksen myötä.

Vuodesta 1992 alkaen koulutin aktiivisesti sekä tokoa että agilityä, mutta viime vuosina olen keskittynyt enemmän omiin koiriini ja kouluttanut muita satunnaisesti. Kouluttaminen on minulle hyvin lähellä sydäntä ja parasta on nähdä parien kehittyminen. Koulutusperiaatteet ovat hieman vuosien myötä muuttuneet osaamisen kasvun myötä, panostan paljon koiran taitojen opettamiseen ja vahvistamiseen sekä oikeaan motivointiin. Ohjaajan tavoitteiden ja motivaation ymmärtäminen on keskeisessä asemaassa koiran kouluttamisessa.

Tuomarina

Toimin agility-ylituomarina, kävin tuomarikurssin 1997 ja samana vuonna sain agilitytuomarioikeudet. Agility-ylituomarioikeudet sain vuonna 2000. Olen tuomaroinut 17 eri maassa FIN, SVE, NOR, DEN, LUX, GBR, GER, ESP, ITA, SLO, SVK, CZE, JPN, AUT, SUI, BEL POL, merkittävin tuomaroimani agilitykilpailu on ollut 2006 Sveitsin Baselissa pidetty Agilityn Maailman mestaruuskilpailut. Ratojani löydät Kennel Kvarkin-sivuilta. Ajatuksiani agilitystä tuomarina voit lukea ASB-lehdessä julkaistusta haastattelustani.
Flyball-tuomarina olen toiminut vuodesta 1999 alkaen, vaikka valitettavasti nykyään flyball-kilpailuja ei oikein Suomessa järjestetä. Olen lisäksi kouluttautumassa paimennustuomariksi.

Kilpailujärjestäjänä

Agilitykilpailujen järjestelyissä olen toiminut aktiivisesti vuodesta 1994 alkaen. Ylitoimitsijana tai yhtenä vastuullisena järjestäjänä eri agility-kilpailuissa olen ollut usein, oheiseen listaan olen yrittänyt koota ne yhteen.
Agilitykoetoimitsijakursseja olen pitänyt muutaman.

Koulutusohjaajien kouluttaminen

Pidän paljon agilitykoulutusohjaajakurssien pitämisestä ja olen ensimmäisestä kurssista asti pitänyt kurssin omalla materiaalilla jota kehitän jatkuvasti. Kursseilla käytän paljon erilaista kirjallisuus- ja videomateriaalia sekä yksilö- ja ryhmätöitä. Agilitykoulutusohjaajakursseja olen pitänyt seuraavasti:

Koulutusohjaajille suunnattuja jatkokoulutuspäiviä olen pitänyt Helsingissä, Turussa, Tampereella, Raumalla ja Espossa.

Muuta taustatietoa

Peruskoulutukseltani olen diplomi-insinööri, valmistuin Teknillisestä korkeakoulusta 1999 Teknillisen fysiikan osastolta pääaineena Yritysstrategia ja kansainvälinen liiketoiminta, sivuaineena Systeemi- ja operaatiotutkimus. Opiskeluaikana työskentelin usean vuoden TKK Yritysstrategian ja kansainvälisen liiketoiminnan laboratoriossa, opintojen päätyttyä siirryin Culminatum Oy:n. 2001 päätin työt Culminatum Oy:n palveluksessa jatkaen yhteistyötä heidän kanssa oman toiminimen alla. Toiminimellä Mia Laamanen Consulting työskentelin vuoteen 2004 asti. Keväällä 2004 perustimme mieheni Tomi Laamasen kanssa Stratwin Oy:n, jossa toimin toimitusjohtajana.

Yhdistystoiminnassa

Koiraharrastukseni osana on myös yhdistystoiminta, olen jäsenenä tai luottamustehtävissä seuraavasti:

Lisäksi toimin Suomen Agilityliitto ry:n koulutustoimikunnassa ja sääntötyöryhmässä.

Kasvatustoiminta

Kvarkin kennel-nimellä olen kasvattanut 1 suomenlapinkoira pentueen (1993) ja 2 bordecollie pentuetta (2005 ja 2007). Kasvattajasitoomuksen olen allekirjoittanut 2001.

Muut harrastukset

Harrastuksia koiraharrastuksen ohella ovat lukeminen, viinit ja kokkaus. Viiniharrastuskset on kehittymässä myös osa yritystoimintaa, tavoitteena on vuoden 2010 aikana saada maahantuonti käyntiin muutamien lempiviiniemme osalta. Satunnaisesti toteutamme viininmaisteluiltoja ystäviemme kesken.